Dakgoten

Diensten dakgoten

n dakgoot of goot is een langgerekte bakvormige of halfronde constructie, die tot doel heeft, het van het dak komende regen- en smeltwater op te vangen en af te voeren naar op bepaalde plaatsen aangebrachte verticale afvoerpijpen die aangesloten zijn dan wel uitkomen op de riolering, een regenton, een put of een infiltratiekrat.

Een dakgoot voorkomt dat het regenwater direct van het dak op de grond valt of tegen de gevel waait. Gebeurt dit wel, dan ontstaan op deze plek ongewenste gaten en plassen. Om deze reden werd in het verleden in plaats van een dakgoot bijvoorbeeld een smalle strook bestrating of verharding met grind of puin aangebracht. Hier en daar is dit nog te zien bij historische boerderijen.

Gebouwen met een plat dak hebben doorgaans geen dakgoot, maar een afvoer direct naar een regenpijp. Deze afvoer is op het laagste punt van het dak gemonteerd. Als er voldoende afschot is, stroomt het regenwater direct naar de afvoer.

Vorm en constr

Er zijn verschillende gootconstructies te onderscheiden:

  • houten (bak)goten bekleed met zink;
  • half ronde zinken goten;
  • mastgoot (1) een uitgeholde houten rib;
  • mastgoot (2), een half ronde zinken goot;
  • zakgoot, horizontale[1] goot tussen twee hellende daken;
  • kilgoot, een goot tussen twee naar binnen gerichte dakvlakken;
  • goten op en binnen de muren.

Traditioneel worden dakgoten van zink gemaakt. Doordat de kosten van zink als basismateriaal zijn gestegen worden er tegenwoordig ook dakgoten van kunststof (pvc) gebruikt. De zinkprijs is de laatste jaren weer gedaald, terwijl de kosten van aardolie (grondstof voor kunststof) flink zijn gestegen. Hierdoor is de zinken dakgoot weer een te prefereren alternatief, dat tevens veel beter oogt. Tevens is het zo dat zink zich gemakkelijk laat bewerken (buigen, knippen, solderen) en dat is wenselijk omdat op de bouwplaats vaak zaken op maat worden gemaakt.

Bij restauratie van historische gebouwen worden naast zinken soms koperen regenpijpen gebruikt. Andere materialen zijn aluminium en prefab beton. Er werd in het verleden ook gebruikgemaakt van andere materialen voor de goot, zoals gietijzer. Gietijzer kenmerkt zich door een lange levensduur. Door het grote gewicht en het feit dat de kunde om gietijzeren dakgoten te maken bijna niet meer bestaat zijn er niet veel gietijzeren dakgoten meer bekend.

Er werd vroeger beweerd dat door het jarenlange gebruik van zink in dakgoten en regenpijpen in Nederland in de stedelijke gebieden bijna overal sprake zou zijn van diffuse bodemverontreiniging met zink. Het is echter wetenschappelijk bewezen dat deze afspoel-effecten niet schadelijk zijn.

Voor meer informatie neemt u gerust contact met ons op 

PLAN AND DETAILS

Tree and shrub pruning and garden bed maintenance
$80.00 – $900.00 (contact us for detailed calculation);
Landscape design
$2.35 – $8.71 per square feet;
Drainage solutions
$8.00 – $10.00 per linear foot;
Irrigation systems
$1.70 – $2.54 per square feet.

Popular Question

Every renovation project requires a lot of expenses. They include such bulks as materials and labor. Materials, in turns, include tile, mortar, grout, rough plumbing materials, paint and many other. If you need to make a calculation of your future renovation project, please give us a call or email us, and our manager will help you with this issue.
Depending on dimensions of the space and amount of work, it takes from a week to a 2-3 month to complete the renovation project.
The total budget may vary as sizes of rooms are very different. For example, approximate budget for a basic bathroom renovation is from $3500 to $5000. If you need detailed calculation of materials and work, please contact our Customer Service Department.
Renovation project can be initiated by the clients. If you need to reconstruct your old house, a room or a basement, you need to appeal to us, approve the project and budget and we’ll start working.
Chat openen
Hallo 👋 Kunnen we je helpen?
Call Now Button